sobota, 6. junij 2015

Atari generacija 'A'

 Nova časopisna zvezda 'Moj Mikro' je z navdihom objavljala vse novosti o takratnem dogajanju na računalniškem nebu in njeni pridobitvi. Njena razgledanost in širokoglednost je žela uspehe med množico ter pritegnila bralce, zanesenjake in poslovneže k branju, tudi čez  mejo ... Po njeni zaslugi so se začela odpirati nova znanja ... Revija, ki izhaja še danes, duh spoznanja pa je seveda drugačen od takratnega zanosa in radovednosti. Zaradi njene informiranosti je bilo veliko lažji se odločati o zamenjavah ali nadgradnjah sistemov in dogajanjih. Ponudnikov prodajalcev je bilo čedalje več. Ker takrat še ni bilo interneta, kot danes, kjer lahko sam brskaš po spletu in najdeš svojo rešitev ali zaključke je bila revija velik uspeh. Sicer je takrat obstajal mrežni sistem BBS preko modema in telefonske linije, ki pa je zaradi stroškov odvračalo marsikaterega radovedneža, pa še rednih telefonov marsikje sploh ni bilo. V našo hišo je prispel telefon šele 1995. Zaradi spogledavanj in prvih mladostniških harmonov sva se z bratom, kot neresna zanesenjaka odločila za nakup bolj zabavnega mikriča proizvajalca Atari, ki je že desetletje povprej žel uspehe po zahodni celini. Nova serija Atarijevih računalnikov je znižala posodobljeno starejšo različico, ki pa je bila zaradi izjemnega inženerskega oblikovanja sedaj zelo cenovno dostopna in še vedno zelo zmogljiva. Najnovejša pridobitev iz njenih logov je bil tudi računalnik serije ST, ki je nakazaval nove smernice razvoja hišnih oz. osebnih računalnikov.To je bilo leta 1985, istega leta, kot svetovna premiera in bilo ga je že moč kupiti tudi pri nas. Cena je bila seveda zelo visoka. Po kataloški verigi Quelle sem s svojim prihranjenim denarjem kupil svoj prvi računalnik model 130XE s kasetofonom, leto kasneje pa še disketni pogon in Sanyo monitor.


Juli 1985


Jesen 1985


Zima 1986/1987

 Programi, ki jih je bilo možno kupiti preko časopisnih oglasov pri nas, predvsem po zaslugi 'Mojega Mikr'a in g. Bahovec-a so bile za današnje razmere  po simbolični ceni. Opravičen 'neškodljiv' kontrabant programske opreme je bil v polnem zamahu.

Vmes me je radovednost za nekaj mesecev zanesla še v Commodorejeve vode s modelom C+4, kupljenega od sošolca, Računalnik je s svojim oblikovajem pritegnil marsikaterega radovedneža.

Kontakt iz oglasa revije 'Mojega Mikra'



Računalnik Commodore +4 sem kasneje prodal svojemu drugemu sošolcu ...


 Naslednjih deset let je pionirski duh zanesenjakov in radovednežev krojilo računalniški duh, dokler se niso ponovno zagrmeli otroci gigantov in prebrazdale odprte smernice računalniškega razvoja in skonzumirale potrošništvo v svoji podobi. Katalogi s pestrim izborom v hišnih računalnikov ni manjkalo. Včasih je lažje se odločiti s katalogom.




Zaradi ogromnega nabora programske opreme je bilo čas posvečen osebnim projektom in zabavi.

Programiranje je postajala praktična uporabnost, Turbo Basic XL ;)
HELLO WORLD





... prihajajoča 'nova' zvezda na obzorju

Ni komentarjev:

Objavite komentar